Yangın dolabı yönetmeliği

“1) Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2'den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m2'den büyük olan kapalı otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kW'ın üzerindeki kazan dairelerinde yangın dolabı yapılması mecburîdir.”Sep 9, 2009

Yangın dolabı nasıl olmalı?

Yassı hortum anma çapı 50 mm'yi ve hortum uzunluğu 20 m'yi geçmemelidir. Nozul (lüle) veya lansı kapama, püskürtme ve/veya fiskiye yapabilmelidir. Dolap dizayn debisi 400 l/dak ve lans girişindeki basıncı 600 kPa olmalıdır. Basınç 900 kPa'ı geçmesi durumunda basınç düşürücü kullanılmalıdır.

Yangın Dolabı sayısı neye göre belirlenir?

Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m'den fazla olmayacak şekilde düzenlenir. Açıklama : Bir katta 2 adet yangın dolabı varsa araları 30 mt yi geçemez.

Yangın Dolabı ne zaman zorunlu?

1- Yüksek binalarda boyutu 60 m'yi geçen katlarda ve toplam kapalı kullanım alanı 1000 m²'den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m²'den büyük olan kapalı otoparklarda, Isıl kapasitesi 350 kW'ın üzerindeki kazan daireleri yangın dolabı

Yangın Dolabı kaç metrekare?

Yangın dolaplarının tesisinde aşağıdaki şartlara uyulur: 1) Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2 'den büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında ve kapalı kullanım alanı 2000 m2 'den büyük bütün binalarda yangın dolabı yapılması mecburidir.

Yangın Dolabı kaç bar olmalı?

Yönetmelik Ek-8/C tablosunda yüksek tehlike sınıfı için gereken minimum süre 90 dakikadır. Hidrant için 700 kPa basınç olması gerekir. İlk Çıkış Kaybı 1 bar ve Sürtünme Kaybı 1 bar kabul edilir.

Yangın dolabında neler olmalı?

Dolap içeriğinde iki kişilik olan itfaiyeci elbisesi, koruyucu kasklar, ısıya karşı dayanıklı eldivenler, kaskın daha iyi bir koruma sağlaması için örme başlık, çizmeler ve yangına müdahale edilmesi için gerekli teçhizat yer alır.

Yangın Dolabı nerelerde zorunlu?

Yüksek binalarda, Toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2'den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, Alanlarının toplamı 600 m2'den büyük olan kapalı otoparklarda, Isıl kapasitesi 350 kW'ın üzerindeki kazan daireleri yangın dolabı yapılması zorunludur.