Kırlangıç kuşu özellikleri

Kırlangıçlar küçüktür, sivri dar kanatları, kısa gagaları ve küçük, zayıf ayakları vardır; bazı türlerin kuyrukları çatallıdır. En yaygın kırlangıç tüyleri , üstte parlak koyu mavi veya yeşil, düz veya çizgili alt kısımlar, genellikle beyaz veya kızıldır. Kırlangıç kuşu boyutları yaklaşık10-24 cm arasında değişebilir.Nov 16, 2021

Kırlangıç kuşu nasıl bir kuştur?

Göçmen türlerden olan kırlangıçlar, geniş-sivri kanatlı, çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. … Kırlangıçlar karnı beyaz; kuyruk, baş ve kanatları oldukça siyah, gerdan ve alnı ise kahverengi olup parlak tüylüdür. Türkçe'de kırlangıç diye isimlendirilen bu kuş türü Kürtçe'de hecîreşk ve hechecik ismiyle biliniyor.

Kırlangıç eve yuva yaparsa ne olur?

Çünkü “kırlangıcın yuva yaptığı eve talih konar” inancı vardır. Hatta sonbaharda kırlangıçlar yuvalarına dönmediğinde, onların yuvalarına tütsü yapılmakta ve dönmeleri için dua edilmektedir. Ayrıca kırlangıç öldürülmez ve yakalanmaz. Onu yakalayan kimsenin ellerinin tutulacağına inanılır.

Kırlangıç neyi sever?

Kırlangıçlar için yemler, uçan böceklerdir. Özellikle su veya tarlaların üzerinde alçalarak su yüzeyindeki canlılardan gerekli besini alırlar. Ayrıca ağaç ya da çalılarda oluşan meyvelerden de beslenmektedirler. Yani genelde böcekler ve meyvelerle beslenirler.

Kırlangıç nereye yuva yapar?

Üreme. Binaların çatı altlarına, saçaklarına ve pencere oyuklarına çamur ve kilden çanak şeklinde sağlam yuvalar yaparlar. Dişi kırlangıç, erkeğinin tükürüğüyle harç ederek gagasıyla getirdiği çamuru toplar, saman ve otlarla sekiz gün içinde sağlam bir yuva yaparlar.

Kırlangıç ne yapar?

Kırlangıçlar oldukça çevik hareket eder ve hızlı uçarlar. Kuyruklarını dümen olarak kullanarak ani dalışlar yaparlar. Ayrıca onları ötüşlerinden de tanımak mümkün; cıvıldamak sözcüğünün patenti belki onlara ait. Hatta onları biraz şamatacı bile bulabilirsiniz.

Kırlangıç neyi sembolize eder?

Dostluğun ve şefkatin simgesi olan kırlangıç, “insanları kazadan ve beladan kurtaran kuş” olarak bilinir. Bu nedenle Uygur Türkleri arasında evlerin çatılarına, kapıların üzerine onlar için özel yuvalar yapılırdı çünkü “kırlangıcın yuva yaptığı eve talih konar” inancı vardır.

Kırlangıçlar kaç günde yumurtadan çıkar?

Yuvaları bittikten sonra genelde Mart ayının ilk haftasında dişi 4–5, kimi zamanda 3–6 yumurta yuvalarına bırakırlar, dişi kırlangıç yumurtaların üstene yatar. Kimi zaman dişi dışarıya çıktığı zaman, erkek bazen yatsa da pek yumurtalarını ısıtamıyorlar.