Yaşlı bakımı ders notları pdf

Yaşlı bakım ilke ve uygulamaları nelerdir?

Yaşlı bireyin günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmeleri için temel bakım;

  • Yemek verme,
  • Yatakta vücut ve saç bakımı,
  • Kıyafetlerini giydirme-çıkarma,
  • Ağız ve diş bakımı,
  • Yatak nevresim takımlarının değiştirilmesi,
  • Duş yaptırma,
  • Hareket ettirme uygulamalarını kapsamalıdır.

Yaşlı bakımı nasıl olmalı?

Evde Yaşlı Bakımı Nasıl Olmalı?

  1. Oda koşulları
  2. Evde yaşlı hasta bakımı yapmak durumundaysanız, evinizin olanakları elveriyorsa hastanıza özel bir oda tahsis etmelisiniz. Bu oda mümkünse banyoya yakın mesafede olmalıdır. …
  3. İlaç kullanımı
  4. Hastanın temizliği.
  5. Ağız ve diş temizliği.
  6. Yüz temizliği.
  7. Vücut temizliği.

07-Mar-2016

AÖF Yaşlı Bakımı mezunları ne iş yapar?

İş Olanakları Yaşlı Bakımı Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, hastanelerin geriatri birimlerinde, Huzurevleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Bakımevleri, Gündüzlü Bakım ve Özel Bakım Merkezleri'nde merkezin yönetimi konusunda ve bakım elemanı olarak görev yapabilirler.

Yaşlı bakım elemanı görev yetki ve sorumlulukları nelerdir?

Ağız ve diş bakımı gibi günlük kişisel bakıma yardımcı olur. Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirir. Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olur, gerektiğinde refakat eder. Bakım veren aile üyelerini destekler.

Yaşlıların temel gereksinimleri nelerdir?

Yaşlı bireyler; beslenme, barınma, giyim gibi temel gereksinimlerini karşılamak ve sağlık bakımından yararlanmak için yeterli gelire sahip olmalıdır. Bu gereksinimlerini karşılayabilmeleri için ailelerinden ve toplumun her kesiminden destek almalıdır.

Yaşlı bireyde düşme değerlendirirken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Yaşlılarda düşme risk faktörleri; ileri yaş, bilişsel ve duyusal bozukluklar, alt ekstremitelerde güç kaybı, yürüme ve denge sorunları, düşme öyküsü, çoklu ilaç kullanımı ve çevresel etkenlerin değerlendirilmesi önem taşıyan du- rumlardır.

Yaşlı bakım parasını kimler alabilir?

Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen hastalara bakanlar, bakım maaşı alabilmektedir.