Vergi denetim yolları

Türkiye'de vergi denetimi, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir.

Vergi Denetiminde nelere bakılır?

Vergi incelemesi mevzuatta “ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak “ olarak tanımlanmıştır, Vergi incelemesinde mükellefin defter, kayıt ve beyanları üzerinden ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu ve defter, kayıt ve belgelerin mevzuatın öngördüğü şekilde kayıt altına alınıp …

Vergi denetiminin amaçları nelerdir?

Bu tanımlamadan hareketle vergi deneti- minin ana amacı, vergi yükümlülüğünü meydana getiren gerçek olaylarla matrahı belirleyen hesap ve işlemlerin doğruluğunu veya yanlışlığını belirlemektir. Bu suretle de mükelleflerin kanuna uygun beyanda bulunmasını sağlamaktır.

Vergi denetiminde yoklama nedir?

Vergi yoklaması, mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddî olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etme amacıyla yapılan bir vergi denetim aracıdır (VUK m.127). Yoklamanın en çok uygulandığı konular, mükelleflerin işe başlama, işi bırakma ve iş değişikliği bildirimlerinin kontrol edilmesidir.

Vergi denetimini kim yapar?

“Madde 135 –Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.”

Vergi denetim faaliyetleri nelerdir?

Türkiye'de vergi denetimi, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir. Bunlardan yoklama, vergilendirme ile ilgili maddi olayların tespiti, inceleme ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun tespiti, arama vergi kaçakçılığı suçuyla bağlantılı delillerin tespitine yöneliktir.

Kimler vergi incelemesine girer?

Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

Ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamak amacıyla gerçekleştirilen denetim faaliyetine ne ad verilir?

Vergi İncelemesi Vergi incelemesini diğer denetleme yollarından ayıran en önemli özelliği mükelleflerin nezdinde yapılan derinlemesine bir araştırma faaliyeti olmasıdır. Vergi incelemesinin amacı mükellefin ödemesi gereken vergilerin doğruluğu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır (VUK md.134).