Ustalık belgesi alma şartları

Kalfalık belgesini almış ve 22 yaşını doldurmuş kişilere ustalık sınavında başarı göstermeleri şartı ile ustalık belgesi verilir. Lise dengi mesleki ve teknik öğretim kurumlarından 1985 – 1986 öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara doğrudan ustalık belgesi verilir.

Direk ustalık belgesi nasıl alınır?

Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.

Ustalık belgesi almak için kaç gün sigorta lazım?

Ustalık belgesi ve Kalfalık belgesi almak isteyen kişiler, belge talep ettikleri meslek dalından olmak şartıyla, toplam 5 yıl (1.825 gün) SGK yada BAĞKUR prim ödemelerinin yapıldığını belgelemeleri gerekmektedir.

Ustalık belgesi almak için ne gerekiyor?

Ustalık Belgesi Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler

  • Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi.
  • Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi.
  • Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi.
  • İki adet biyometrik fotoğraf.
  • Başvuruya esas kanıt evraklar.

8 Jun 2021

Lise mezunu Ustalık Belgesi nasıl alır?

Meslek Liselerinden 1986 Yılından Önce Mezun Olanlara Doğrudan Ustalık Belgesi Verilir. 1986-1987 Eğitim Öğretim Dönemi Sonrası 3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Alanlarında Sınavına Katılabilir. Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Belgesi İle Ustalık Belgesi Sınavına Katılarak Belge Alınabilir.

Hangi mesleklerde ustalık belgesi istenir?

Belge zorunluluğu bulunan mesleklerden bazıları; Ahşap Kalıpçı (Ahşap Ustası), Asansör Bakım ve Onarımcısı (Asansör Ustası), Cam Kesim Elemanı (Cam Ustası), Elektrik Tesisatçısı (Elektrik Ustası) ve İnşaat İşçisidir (İnşaat Ustası).

Ustalık belgesi nereden sorgulanır?

E Devlet Kapısı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği sayesinde kalfalık ve ustalık belgeleri internetten sorgulanabiliyor. Aynı sorgulama sayfasından usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi de görüntülenebiliyor.

Ustalık sınavı geçme notu kaç?

Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava girmek ve beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e- sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Ustaöğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.