Rasyonel sayılar işlemler

Rasyonel sayılarda işlemler nasıl yapılır?

Rasyonel sayılarda çarpma işlemi yapılır iken iki kesrin payları çarpılıp paya, yine iki kesrin paydaları çarpılıp paydaya yazılır. Eğer doğal bir sayı ile kesrimiz çarpılıyorsa bu doğal sayının payda kısmına bir yazılarak çarpma işlemi aynı biçimde yapılır.

0 hangi rasyonel sayılardan küçüktür?

Negatif rasyonel sayılar kendi aralarında sıralanırken, pozitif rasyonel sayılardaki gibi sıralama yapılır. Sonra sıralamanın tam tersi alınır. ÖRNEK: −35,−12,79,23,0 rasyonel sayılarını sıralayalım. Negatif sayılar 0'dan küçüktür, pozitif sayılar 0'dan büyüktür.

Rasyonel sayılarda toplama ve çıkarma nasıl yapılır?

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken payda eşitleniyordu. Aynı durum rasyonel sayılarda işlem yaparken de geçerli. ÖRNEK: 32+−14 işlemini yapalım. paydalar eşitlendikten sonra paydaki sayılar toplanır ve paya yazılır.Ortak payda sonucun paydasına yazılarak sonuç bulunur.

Rasyonel sayılarda işlem önceliği nedir?

– Öncelikle parantez içi işlemler tamamlanır. – Daha sonra çarpma ve bölme işlemleri gerçekleştirilir. – Ardından toplama ve çıkarma işlemleri yapılır. – Birbirine göre önceliği olmayan işlemlerde ise işlem soldan sağ tarafa doğru gerçekleşir.

Rasyonel sayılarda toplama nasıl yapılır?

Rasyonel sayılarla toplama işlemi yapılabilmesi için işlemdeki rasyonel sayıların paydaları eşit olmalıdır. Aynı işaretli rasyonel sayılar toplanırken paydalar eşit değilse önce paydalar eşitlenir. Daha sonra payların mutlak değerleri toplanıp toplamın payı olarak, ortak payda ise toplamın paydası olarak yazılır.

Rasyonel sayılar nasıl bulunur?

Örnek: 0,076 sayısı 76/1000 şeklinde gösterilebilir. Bir sayının rasyonel sayı olma kuralı x/y şeklinde gösterilmesidir. Bu nedenle 0,076 sayısı rasyoneldir.

0 Bir rasyonel sayı mı?

Yani kesirsiz dahi olsa sayı ikinci sayı yani b, sıfırdan büyük olduğu için ve sayı şeklinde yazılabileceği için rasyonel sayı olarak adlandırılabilir. … 0 (sıfır) rasyonel sayıdır.