Misket ile oynanan oyunlar

Misket bilye oyunu nasıl oynanır?

Genişçe ve düz bir alanda 2 ya da daha fazla oyuncu ile oynanır. İlk oyuncu misketini genellikle çok uzak veya çok yakın olmayacak şekilde ileriye doğru atar. Onu takip eden oyuncu, diğer oyuncunun attığı miskete vurmaya veya en azından 1 karış mesafesi kadar yaklaşmaya çalışır. Genelde vurmak amaçtır.

Bilyeler zamanla hangi oyunun yerini almıştır?

Aşık oyununun birçok şekli bulunmaktadır. Yukarıda sadece iki oyun şekli anlatılmıştır ve bu oyunlar, Anadolu Türklüğünün misket / bilye oyunuyla birebir örtüşmektedir. Tek fark, aşık kemikleri yerine camdan yapılan renkli topların alıyor olmasıdır.

Misket isimleri nelerdir?

Misketin farklı yörelerde çeşitli isimleri vardı. Yöreden yöreye değişmesi normaldi ama bazen aynı şehir içinde farklı mahallelerde bile değişik adları olurdu. Cicoz, bilye, bilya,mile, cilli, gülle, kemik, meşe, cıncık gibi adları bulunurdu.

Misket oyunu hangi ülkeye aittir?

1800'lü yıllarda ilk olarak Almanya'da bir oyun malzemesi / oyuncak olarak üretilen misketler, daha sonra önce İngiltere olmak üzere birçok ülkede popüler hale gelmiş. 1846'da bir Alman usta, seri üretimle misket üretebilecek bir alet icat ederek kilden yapılan ilk seri üretim misketleri ortaya çıkmasını sağladı.

Mile oyunu nasıl oynanır?

Çukurun üstüne mile yatay bir şekilde konur, aradaki boşluğa değneğin diğer ucu sokularak mile yerden havaya zıplatılır ve değnekle vurularak rakiplerin üzerine sevk edilir. Bu mile oyununda kale görevini çukur görür, diğer kurallar aynen geçerlidir.

Dalye oyununun diğer adı nedir?

Tombik oyunu beden ve spor aktivitelerinde oynanan anonim çocuk oyunudur. Yöreye göre dokuz veya yedi kiremit, dalye, dombili, mamuç şeklinde de bilinmektedir. Ortak nokta tüm oyunlarda taşların üst üste dizilmesidir. Oyunda iki takım vardır; ebe olan ve atıcı takım.

Kaşık oyunu hangi yöreye ait?

Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.