Michel foucault kitapları

Foucault neyi savunur?

Nedenselliği ve failliği reddeden Foucault öznenin söylemsel oluşumlar içerisindeki bir konum olduğunu ve esas olarak söylemsel pratikler ve iktidar ilişkileri tarafından üretildiğini savunur.

Foucault Hangi akım?

Eddy Akımı (Girdap Akımları ya da Foucault Akımı da denmektedir) Faraday'ın indüksiyon kanunu sebebiyle, manyetik alan değiştiğinde iletkenlerin içerisinde oluşan çembersel(bir çerçevenin içerisinde başladığı noktaya dönen) elektrik akımıdır.

Foucault okumaya nereden başlamalı?

Farzımuhal, “özne” ve “iktidar” kavramlarıyla temas etmek için Özne ve İktidar'a (cilt: 2) veya dil felsefesi, edebiyat ve bağlantılı konularda suya girmek için Sonsuza Giden Dil'i (cilt: 6) okumak başlangıç adımında yeterli olacaktır.

Cinselliğin Tarihi Ne Anlatıyor?

Cinselliğin Tarihi, kariyeri boyunca akıl hastalığının, tıbbın ve hapishanenin tarihi üzerine kafa yoran Foucault'nun son çalışması olur. Ona göre cinsellik, baskıcı bir iktidarın altında özgürleşme mücadelesi veren doğal bir güdü değil, yeni bir iktidar biçiminin işleyişinde merkezi konumda bulunan bir tertibattır.

Foucault dini nedir?

Foucault Budizm ve İslamiyet ile de ilgilenmiştir. Ona göre , din kültürün merkezi bir bileşenidir ve çeşitli farklı dini gelenekleri içerir. İkinci olarak, Foucault, dini söylemin insani iktidar/bilgi süreci yoluyla ve bu süreç içinde şekillendiğine ve konumlandırıldığına inanır.

Foucault hangi yaklaşım?

Arkeolojiyi bir araştırma alanı olarak tanımlayan Foucault, sadece anlamı ya da hakikati incelemekle kalmaz, aynı zamanda söylemlerin olumlu bir nitelik edinmesini, bu söylemlerin tarihsel a priori ya da imkân durumlarını, varoluşlarını ve dönüşümlerini de inceler.

Foucault yaklaşımı nedir?

Foucault bu anlayışın (modern rasyonalite) tersine, akli olmayanın (deliliğin) zaten akıl ve tarih ile beraber olduğunu savunur. Akıl sahibi olma ve delilik zıtlığı, deliliği, akil olmayan olarak tanımlar ve psikiyatrik bilginin nesnesi olarak üretir. Yani çelişkili bir biçimde aklilik, kendini delilik ile tanımlar.