Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu

Mesleki yeterlilik belgesini kimler almak zorunda?

Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler dışındaki tüm meslekler 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamına girmektedir.

Mesleki yeterlilik Belgesi hangi mesleklerde zorunlu?

Mesleki Yeterlilik Zorunluluğu Getirilen Meslekler 2019

NoYeterlilik KoduYeterlilik Adı
312UY0055-3Alçı Sıva Uygulayıcısı
411UY0014-3Alüminyum Kaynakçısı
512UY0092-4Asansör Bakım ve Onarımcısı
612UY0092-3Asansör Bakım ve Onarımcısı

Hangi mesleklere belge zorunluluğu getirildi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralarında ahşap mobilya imalatçısı, ayakkabı imalatçısı, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, güzellik uzmanı ve kuaförün de bulunduğu 16 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirdi.

Mesleki yeterlilik belgesi olmazsa ne olur?

Eğer işçinin mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyorsa işveren bu işçiyi geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkartabilir. Ancak işçi bu işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmamışsa bu durumda kıdem tazminatını da alamayacaktır.

Mesleki yeterlilik eğitimi kimler alabilir?

Yeterlilik belgesi, yalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilebilir.

Mesleki yeterlilik sınavını kim yapar?

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir.

Mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi?

İş hayatına giriş için adeta bir ehliyet olarak kabul edilen Mesleki Yeterlilik Belgesi, belli alanlarda mesleğini icra etmek isteyen kişilerin mutlaka alması gereken belgelerden biridir. Buna göre mesleki yeterlilik belgesi bir nevi o meslekte uzman olduğunuzu gösterir ve ustalık belgesi yerine de geçer.