Kuvayi milliye kelime anlamı

(ﻗﻮﺍﻯ ﻣﻠّﻴّﻪ) birl. i. (Ar. ḳuvā “kuvvetler” ve milliyye “millî” ile kuvā-yı milliyye) I. Dünya Savaşı'ndan sonra memleketimizin çeşitli yerlerinin başta İngiliz ve Fransızlar olmak üzere gālip devletlerce işgal edilmesi üzerine halk tarafından kurulan mukāvemet teşkîlâtı.

Kuvayı Milliye ne demek kelime anlamı?

Kuvâ-yi Milliye, Anadolu'nun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ermeni birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi ile ağır koşulların dayatıldığı dönemde çeşitli yörelerde Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı günlerde doğan bir millî direniş örgütüne verilen isimdir.

Kuvayi Milliye ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Kuvayımilliye kelimesinin anlamı: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanların İzmir'i işgal etmeleri ve Anadolu'da ilerlemeleri üzerine kurulan ve onlara karşı savaşan millî teşkilat.

Kuvayi kelimesinin anlamı nedir?

"Kuva" sözcüğü, bugün dilde kullanılmaya devam eden "kuvvet" sözcüğünün çoğul şeklidir. "Milliyye" sözcüğü ise bugün yaygın olarak kullanılan "milli" sözcüğünün kökenini oluşturur. Bugün Kuvayi Milliye, "Milli Kuvvetler" anlamını karşılar.

Kuvayi Milliye Nedir Eödev?

Türk vatanını korumak ve bağımsız yaşamak isteğinin bir sonucu olarak kurulan milis güçlere Kuvayı Milliye adı verilmiştir. Kuvayı Milliye birlikleri Güney Cephesi'nde Fransız ve Ermenilere karşı başarı ile mücadele etmişlerdir. Batı cephesinde ise Yunanlılara karşı vatanı korumaya çalışmışlardır.

Türk halkının Kuvayi Milliye birliklerini kurarak milli mücadeleye başlamasına neden olan etkenler?

Kuvâ-yı Milliye'nin oluşumuna neden olan etkenleri: Osmanlı Devleti'nin I. Dünyanın Savaşı'ndan yenilgiyle çıkması, Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca Türk ordusunun terhis edilmesi, İtilaf Devletlerinin Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerini tek taraflı uygulayarak savunmasız kalan Anadolu'yu yer yer işgal etmeleri, …

Kuvayi Milliye ne demektir 4 sınıf?

Osmanlı Devleti ile yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması'nın sonucunda Osmanlı halkına dayatılan ağır koşullar ve orduya yapılan müdahaleler ile Osmanlı yönetimi zor durumda kalmıştır. Bunun üzerine silahlanan halk ile bir direniş başlatılmış ve bu direniş Kuva-yi Milliye olarak adlandırılmıştır.

Kuva-yı Milliye nedir ve özellikleri?

Kuvayi Milliye hem Trakya' da hem Anadolu' da yerel halk tarafından kurulmuştur. Kendiliğinden ve haksız işgale karşı bir direniştir. yerel silahlı güçlerin örgütlenmesi biçiminde ortaya çıkmıştır. Kuvayi Milliye bir merkez tarafından yönlendirilmiş ya da yönetilmiş değildir.