Kasıkta fıtık neden olur

Kasık fıtığının en çok erkeklerde görülmesinin sebebi ise erkeklerin kasık kanalının doğumsal olarak kadınlara göre daha zayıf olmasıdır. Normal şartlarda testisler doğumdan sonra kasık kanalından testis torbasına doğru aşağıya iner ve kanal kapanır. Kapanmadığı veya zayıf olduğu durumlarda ise fıtık meydana gelebilir.

Kasık fıtık neden ortaya çıkar?

Kasık fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı kilo kaybı, kabızlık, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, ıkınma, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, travmalar, karın içi …

Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur?

Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.

Kasık fıtığı ameliyatı olmazsa ne olur?

Kasık fıtıklarının az görülen ancak çok tehlikeli bir komplikasyonu fıtık boğulması ve barsak düğümlenmesidir. Normalde içeri girip çıkan fıtık günün birinde dışarda sıkışıp kalır; karın içine geri dönemez ise buna fıtık boğulması denir. Boğulmuş fıtık acil bir durumdur ve mutlaka tıbbi yardım gerekir.

Kasık fıtığı kimlerde görülür?

Kasık fıtığı yeni doğan bebeklerden yaşlılara kadar herkeste görülebilir. Ancak en çok erkeklerde görülür (Erkeklerde 10 kişide görülüyorsa kadınlarda bu sayı 1'dir.)

Kasık fıtığı olanlar ne yapmamalı?

Kaçınılması Gerekenler: Karın duvarı aşırı gerginleştiren, aşırı ıkındıran ve karnınıza daha fazla baskı uygulamanıza neden olan hareketler: Ağırlık kaldırma, itme, çekme, balistik faaliyetler (zımbalama ve tekme), sırt çekiçleri, oturup-kalkma egzersizleri ve rekabetçi sporlar.

Kasık fıtığı kendi kendine geçer mi?

Beslenme ve diyet, egzersiz ya da ilaç yardımıyla zaman içinde kendi kendine iyileşmez. Toplumda yaklaşık olarak her 10 erkekten birinde görülen kasık fıtığının üç tipi bulunur: Direkt herni, indirekt herni ve femoral herni.

Kasık fıtığı nasıl belli olur?

Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.