Kadem istanbul sözleşmesi

İstanbul Sözleşmesi neden istanbulda imzalandı?

İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlandı. Aileyi yıkan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasa değil, şiddettir. Kadına yönelik şiddet en ağır insan hakları ihlalidir ve tüm dünyanın sorunudur. COVID-19 salgınının, bu sorunu daha ciddi boyuta taşıdığı görülmektedir.

İstanbul Sözleşmesi özetle nedir?

İstanbul Sözleşmesi, kadınlara yönelik her tür şiddete karşı hukuki çerçevede detaylı bir koruma sağlayan ilk uluslararası belgedir. … Sözleşmenin her bir maddesinde şiddet eylemlerinin meydana gelmesinin önlenmesi, mağdurlara yardım edilmesi ve faillerin adalet önüne çıkartılması amaçlanmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi hangi kanunla kabul edildi?

Zira İstanbul Sözleşmesi, hala yürürlükte olan 6251 sayılı onaylamayı uygun bulma Kanunu uyarınca, 2011 yılında onaylanmış, bu şekilde Anayasa'nın 90.maddesi çerçevesinde yürürlüğe girmiştir. Aynı zamanda Anayasa'nın md.90/son hükmü uyarınca bu uluslararası sözleşme kanun hükmündedir.

İstanbul Sözleşmesi ne getiriyor?

İstanbul Sözleşmesi; kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlenemediği durumlarda etkin soruşturma yürütülmesi, destek ve koruma mekanizmaları sağlanması ve ikincil mağduriyetler oluşturulmaması konularında devlete yol haritası çizer ve denetlenmesini sağlar.

İstanbul Sözleşmesi neden önemlidir?

Kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcı niteliğe sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesini amaçlıyor. … Bununla birlikte, ev içi şiddete maruz kalan erkekler ve yaşlılar gibi diğer şiddet mağdurlarının da uygulamaya dahil edilmesi teşvik ediliyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin önemi nedir?

Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesidir. Şiddet mağdurlarının korunmasıdır. Suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılmasıdır. Kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili iş birliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir.

Istanbul Sözleşmesi 4 madde nedir?

Madde 4/1 uyarınca, Taraf devletler herkesin, özellikle de kadınların, gerek kamusal gerekse özel alanda şiddete maruz kalmaksızın yaşama hakkını yaygınlaştırmak ve korumak için, gerekli olan hukuki ve diğer önlemleri alacaklardır.