Ilk deneme yazarı

Denemenin edebî bir tür olarak Dünya edebiyatında öncülüğünü Fransız yazar Michel de Montaigne (1533-1592) yapmıştır. Onun Essais (Kalem Denemeleri ya da Denemeler) adlı eseri, bu türün ilk örneği olarak kabul edilmektedir.

Türk edebiyatında ilk deneme yazarı kimdir?

Türk edebiyatında ilk deneme kitapları arasında; Ahmet Haşim'in Bize Göre (1928), Gurebahanei Laklakan (1928); Ahmet Rasim'in Eşkâl-i Zaman (1918) ve pek çok yazısı; Mahmut Sadık'ın Takvimden Yapraklar (1912);

Denemeler Karşı Denemeler kimin eseri?

Hilmi Yavuz, Denemeler Karşı Denemeler (1988), Yazın Üzerine (1987);

Deneme turunun ilk temsilcisi kimdir?

Deneme Fransız yazar Montaigne ile başlamıştır ancak daha sonraki yıllarda İngiliz yazarlar tarafından geliştirilmiştir. Ünlü İngiliz denemecileri arasında Sir Francis Bacon, Joseph Addison ile İrlandalı en ünlü deneme yazarları Ralph Waldo Emerson ile Henry David Thoreau'dur.

Türk edebiyatında deneme türünde öne çıkan yazarlar kimlerdir?

Türk edebiyatında belli başlı deneme yazarları şunlardır: Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Suut Kemal Yetkin, Mehmet Kaplan, Nurettin Topçu, Salah Birsel, Vedat Günyol, Enis Batur, Cemil Meriç, Mehmet Salihoğlu, Uğur Kökden, Nermi Uygur, Ahmet Turan Alkan, Ali Çolak.

Ilk hikaye yazarı kimdir?

Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.

Denemenin ilk örnekleri kim tarafından verilmiştir?

Deneme, yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı. Bugün birçok ülkede ilgiyle okunan edebiyat türünün de adını koymuş oldu.

Ahmet Rasim Türk edebiyatında deneme türünün öne çıkan yazarlarından mıdır?

Türk edebiyatında ilk deneme kitapları arasında Ahmet Haşim'in Bize Göre (1928), Gurebâhâne-i Laklakân (1928); Ahmet Rasim'in pek çok yazısı; Mahmut Sadık'ın Takvimden Yapraklar (1912); Refik Halit Karay'ın Bir Avuç Saçma (1939), Bir Içim Su (1931), Ilk Adım (1941), Üç Nesil Üç Hayat (1943), Makyajlı Kadın (1943), …