Glokom hastalığı nedir

Glokom nedir belirtileri nelerdir?

Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.

Glokom kimlerde görülür?

GLOKOM KİMLERDE GÖRÜLÜR, BELİRTİLERİ NELERDİR? Toplumda 40 yaş üzerinde %2, 60 yaş üzerinde  oranında görülür. Bebeklik (konjenital glokom) ve çocukluk çağlarında görülen tipleri vardır. Başlangıçta genellikle belirti görülmez, görmede bozukluk ve ağrı yoktur.

Glokom neden olur?

Gözün ön kısmında 'Aköz Hümör' denilen göz suyu sürekli olarak üretilmekte olup bu sıvı trabeküler ağ denilen kanallar ile de sürekli boşaltılır. Bu boşaltım kanallarında tıkanıklık ve direnç oluşursa biriken göz suyu tansiyonu yükseltir ve görme sinirine zarar verir.

Glokom hastaları nasıl görür?

Görme duyusu gittikçe azalır, şikayetler başladığında görme alanında kalıcı hasar yerleşmiştir. “Akut glokom krizi” tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir. Göz de kızarıklık, ağrı, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.

Glokom olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Tonometri adı verilen bir aletle göz içi basıncı ölçülür. Görme alanı muayenesi ile çevresel görmede hasar olup olmadığı araştırılır. Görme siniri ve sinir lifi tabakasını tomografik olarak inceleyen ileri yöntemler de uygulanarak detaylı kayıp analizi yapılabilir.

Tansiyonun göze vurması nasıl geçer?

Aynı şekilde dut ağacı ve okaliptüs yaprakları da göz tansiyonunu düşürmeye yardımcı olur. Bu yapraklardan bitki çayı yapıp içmek tansiyonun düşmesini sağlar. Bakla, soğan, sarımsak ve karabaş otu da göz tansiyonuna iyi gelen bitkisel ürünler arasındadır.

Göz tansiyonu ağrı yapar mı?

Göz tansiyonu 45 mmHg'nin üzerinde çıkarsa… Hasta bazen karanlıkta ışıkların etrafında hareler görme, basınç tarzında ağrı gibi şikayetleri olduğunu dile getirebilir.