Gider pusulası düzenleme

Gider pusulası nedir nasıl düzenlenir?

Alınan mal ve hizmeti belgelendiren, satılan malların iadelerinde de düzenlenen gider pusulası, vergi sisteminde önemli bir ihtiyaçtır. Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan hizmet ve mal karşılığında fatura alınamayacağından gider pusulası hazırlanması gerekmektedir.

Gider pusulası neden düzenlenir?

Vergi mükellefi olmayanlardan satın alınan ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen evraktır. Aynı zamanda tüketicilere satılan ürünlerin iade alınması durumunda da gider pusulası düzenlenir. Gider pusulası, fatura hükmündedir.

Gider pusulasında KDV tevkifatı olur mu?

Kısacası, iş yeri ve vergi mükellefiyeti olmadan hizmet ifa eden kişilere yapılan ödemelerin tevsik edilmesi için uygulamada gider pusulası sıklıkla kullanılmaktadır. Bu gider pusulalarında  veya vergi kesintisi gösterilmekte, bazı ödemelerde bazı mükellefler sorumlu sıfatıyla KDV'de hesaplayabilmektedir.

Gider pusulası düzenlenirken hangi hesaplamalar yapılır?

Gider pusulası hesaplamasında, ürünün ya da hizmetin tutarı ile birlikte stopaj ve vergiler de dikkate alınır. Hesaplama sürecinde aşağıdaki adımlar izlenmelidir. Ürün ya da hizmetin miktarı ile birim fiyatı çarpılarak tutar bulunur. Tutar üzerinden Gelir Vergisi (stopaj) ve KDV ayrı ayrı hesaplanır.

Gider pusulası nedir kim düzenler?

Özetlersek; gider pusulası, fatura gibi kıymetli bir ticari belgedir. Ancak, faturanın düzenlenme taraf şartlarının tersi bir düzenleme, söz konusudur. Gider Pusulasında, alıcı gider pusulasını düzenler ve satıcıya verir. Çünkü, satıcı zaten vergiden muaftır ve bir belge düzenlemek zorunda değildir.

Gider pusulası Stopajsız kesilir mi?

esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.

Kimlere gider pusulası düzenlemek zorunda?

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemek zorundadır.