Fiili hizmet zammı

Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir düzenlemedir.506 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesinde belirtilen itibari hizmet süresi ile 5434 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde belirtilen fiili hizmet süresi zammı bazı ağır ve yıpratıcı işler için, farklı esas ve sürelerde …

Fiili hizmet zammı nedir maaşına etkisi?

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun mülga 32. ve 5510 sayılı SSGSS Kanununun 40. maddesine göre fiili hizmet sürelerine eklenen fiili hizmet süresi zamları (FHSZ), hem emeklik tarihini öne çeker, hem de fiili hizmet süresine eklendiğinden, her 360 günü aylık bağlama oranını bir puan artırır.

Fiili hizmet zammı en fazla kaç yıl?

Yıpranma payları memurun emekli olabileceği 20 ve 25 hizmet yıllarını tamamlamaya katkı sağlar. Yani 20 yıl hizmeti olan memur her yılı 3 ay olmak üzere 60 ay da fiili hizmet süresi zammı aldığında toplam hizmet süresi 25 yıl olur ve emeklilik hizmet süresini kazanmış olur.

Fiili hizmet zammı emeklilik yaşını geri çeker mi?

Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Bu, emekli olunacak prim sayısını artırırken, emekli olunacak yaş haddini de düşürüyor. 'Yıpranma hakkı' olarak bilinen ancak teknik tabiri 'fiili hizmet süresi zammı (FHZ)' olan uygulama, çalışanın daha erken emekli olmasını sağlıyor.

Fiili hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Fiili hizmet süresi zammı, yararlanmaya hak kazanan sigortalılar için 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra Kanunda belirtilen işyeri ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için; 60 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 60/360), 90 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün …

Fiili hizmet süresi zammı hangi iş işyerlerine verilir?

1) Ateşçilik, ocak temizliği, jeneratör, doldurma, boşaltma ve temizleme işlerinde çalışanlar. 2) Kimyasal arıtma işlerinde çalışanlar. 3) Gazın geçtiği cihaz ve boruların onarılması ve temizlenmesi işlerinde çalışanlar. 4) Kok fabrikalarında kömür ve ocak işlerinde çalışanlar.

Fiili hizmet zammı için nereye başvurulur?

Hak sahiplerinden hizmet akdiyle çalışanlar, en son çalıştıkları işyerlerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine; kamu idarelerinde çalışanlar ise SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne başvuracak.

Yıllık fiili hizmet zammı nasıl hesaplanır?

60 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 60/360), 90 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,25), 180 gün eklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısı x 0,50), formülü uygulanarak hesaplanmaktadır.