Boyun fıtığının sebep olduğu rahatsızlıklar

Boyun fıtığı ne gibi rahatsızlıklar verir?

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Boyun fıtık ilerlerse ne olur?

İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir.

Boyun fıtığı sinire baskı yaparsa ne olur?

Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı tehlikeli mi?

Bazı meslek gruplarında özellikle de şoför, ağır iş yapan işçiler, öğretmenler ve masa başı çalışanlarında görülen boyun fıtığı toplumda oldukça yaygın görülen tehlikeli bir hastalıktır. Günlük ve sosyal hayatımızı olumsuz şekilde etkileyen ek rahatsızlıklara neden olan boyun fıtığı için erken teşhis çok önemlidir.

Boyun fıtığının yan etkileri nelerdir?

Belirtiler

  • Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • El becerilerinde azalma.
  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma.
  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme.
  • Kol ve el kaslarında güç kaybı
  • Reflekslerde zayıflama.

Boyun fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.

Boyun fıtığı ameliyatı gecikirse ne olur?

Ama mutlaka ameliyat gerektiren durumlarda ameliyat yaptırmamak ya da geciktirmek, hastanın ömür boyu çekeceği sorunlara sebep olabilir. Dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve cinsel güç kaybı gelişirse bir daha dönüşü yoktur. Bu nedenle boyun fıtığı olanlar bir doktora başvurmalı.