Belediye şirket işçileri hakları

Belediye şirket işçileri hangi statüde?

4D taşeron işçilerin kadroya alınmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/D statüsüdür. Taşeron işçiler bu kadroya alınarak kamu işçisi olacaklar.

Belediye şirket işçileri hangi kanuna tabi?

DMK'ya göre, belediye personel kadrolarını belirleme yetkisi, belediyelere ait bulunmaktadır; ancak bu yetkinin kullanılması ve belediye personelinin statüsü Devlet Memurları Kanunu'na tabi olacaktır.

Belediye şirket işçilerinin iş güvencesi var mıdır?

Sonuç olarak belediye şirketleri, hukuki statüleri itibariyle özel şirketlerdir. Buralarda çalışan işçiler, güvenceleri bakımından 4857 Sayılı İş Kanununa tabidirler. Şirket yöneticilerinin veya belediye yöneticilerinin işçileri, geçerli sebep olmaksızın işten çıkarmaları sözkonusu değildir.

Belediye şirketleri taşeron mu?

Diğer bir deyişle merkezî idare için personel hizmeti satın almak sonlandırılmış; belediyeler için özel sektör şirketlerinden personel hizmeti satın almak yasaklanmış ve belediye şirketleri belediyelere personel hizmeti sunabilen yegâne taşeron firma olmuştur.

Belediye şirket çalışanları kamu görevlisi midir?

Belediye şirketlerinin faaliyetleri, kamusal faaliyet olarak kabul edilmediğinden, söz konusu şirketlerin yöneticileri ve çalışanları, ifa ettikleri görev dolayısıyla Türk Ceza Kanunu uygulamasında kamu görevlisi değildir.

Belediye çalışanları kamu işçisi mi?

Yüzde ellisinden fazlası belediyelere yani kamuya ait olan bu şirketler esasında kamu şirketi olup yapılan işler de kamu hizmetidir. Burada çalışan işçiler de yaptıkları iş itibariyle bize göre kamu işçileridir. … Belediye şirketlerinde çalışan işçiler belediyelerde çalışan işçiler ile aynı haklara sahip değildir.

Belediye personeli kamu görevlisi midir?

Dolayısıyla, belediye şirketlerinin yöneticileri ve çalışanları, ifa ettikleri görev dolayısıyla Türk Ceza Kanunu uygulamasında kamu görevlisi olarak kabul edilemezler.