Asma budama teknikleri

Asma ne zaman ve nasıl budanır?

-"Asma, dinlenme devresinden, yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz.

Bağ budamada kaç göz bırakılır?

a-Kısa Budama: Dip gözleri verimli olan çeşitlerde çubukların 1-3 göz üzerinden budanmasıdır. b-Orta Budama: Bayrak üzerinde 4-7 göz bırakılır.

Bağda Yeşil budama ne zaman yapılır?

Budama yaprakların tamamen döküldüğü, yıllık sürgünlerin tamamının kahverengileştiği ve odunlaştığı dönemden gözlerin uyanmasına 15 gün kalana kadar olan dinlenme (uyku) döneminde yapılır. Erken budanan asmada gözler erken uyanır.

Bağda kış budaması nedir?

Kış budaması; asmaların uyku (dinlenme) devresinde yapılan budamadır. Bu dönemde asmanın yıllık vejetasyonu (gelişmesi) tamamlanmış, kökleriyle topraktan bitki besin maddesi ve su alımı durmuştur.

Asmaya hangi gübre atılır?

Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.

Asmanın yeri ne zaman değiştirilir?

Dikim Zamanı Açık köklü aşılı asma fidanları, iklim koşullarına göre, geç sonbahar veya erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçen bölgelerde, toprağın ısınıp tava gelmesinden sonra ilkbahar dikimi; kışların ılıman olduğu bölgelerde ise, yaprak dökümünden sonra sonbahar dikimleri yapılması tavsiye edilir.

Asma ağacı neden ağlar?

Kışın erken dönemde yapılan budama sonucu asmalar erken uyanabilirken, geç dönemde yapılan budama uygulamaları ise asmaların geç uyanmasına neden olabilmektedir. Kesim yerlerinden akmaya başlayan su damlacıklarının oluşması “Asmalarda Kanama” yetiştiriciler tarafından ise “Ağlama” olarak adlandırılmaktadır.