Anadoluya çivi yazısını getiren uygarlık

Cevap: Asurlular Anadolu'ya yazı, Mezopotamya'da yaşayan, ticaretle uğraşan Asurlular tarafından getirilmiştir.Oluşturdukları geniş ticaret ağı ile kendi kültürürlerini yazılarıyla birlikte Anadolu'ya da taşımışlardır.

Anadoluya çivi yazısını kim getirdi?

Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir.

Asurlular Anadoluya yazıyı nasıl getirdiler?

Asur, Khalah ve Ninova şehirleri Asurluların en ünlü şehirlerindendir. … Asurlular uluslar arası ticaretle uğraşarak farklı bölgelerde ticaret kolonileri kurmuşlardır. Kayseri Kültepe'de kurdukları ticaret merkezleriyle yaptıkları yazışmalar sonucunda MÖ 2000'de Anadolu'ya ilk kez yazıyı getirmişlerdir.

Anadoluya yazı hangi dönemde girmiştir?

M.Ö. XIX. yüzyıla kadar Anadolu halkları ise Akkadlı ve Assurlu tüccarlar ile karşılaşana kadar yazılı bir sisteme sahip değillerdi. Bu nedenle Anadolu'da ilk yazılı belgelere Assur Ticaret Kolonileri Çağı'nda (M.Ö. 1950–1750) rastlanmaktadır.

Yazı hangi tüccarlar vasıtasıyla Orta Anadolu’ya girmiştir?

Neredeyse 3500-4000 yıl kadar önce, Anadolu'da Asur ticaret kolonileri görülüyor. Ellerindeki üretim fazlasını, Anadolu'nun zengin madenlerinden çıkan altınla takas ediyorlar. Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor.

Anadolu’ya yazıyı taşıyarak tarihi devirleri başlatan kimlerdir?

Anadolu'daki yerel beylerin izniyle ticaret yapan Assurlu tüccarlar, Anadolu'da bulunan en erken yazılı belgelerin sahipleridir. Dolayısıyla Anadolu topraklarını yazıyla tanıştıran ve tarihin çağların eşiğinden geçirenlerde Assurlu tüccarlar olmuşlardır.

Sümerler hangi uygarlığa aittir?

Sümerler, yaklaşık olarak MÖ 4000-2000 yılları arasında Irak'ın güneyinde (Güney Mezopotamya) yerleşik olan, medeniyetin beşiği olarak bilinen coğrafi bölgede yaşamış bir uygarlıktır. Dünyanın bilinen en eski uygarlıklarından birisi olarak kabul edilir.

9 Aşağıdakilerden hangisi MÖ 1900 lü yıllarda Asurlu tüccarların Anadolu ile kurdukları ticari ilişkilerin bir sonucu olarak Anadolu’ya gelen kültürel bir yeniliktir?

Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın Anadolu'daki en önemli etkisi yazının Anadolu'ya gelişi ve kullanımının yayılmasıdır. Anadolu'ya gelip yerleşen Asurlu tüccarlar arasındaki yazışmalar, yerli tüccar arasında da kısa sürede benimsenmiş ve yazı kullanılmaya başlanmıştır.